Text Box: Curriculum vitae Hans van Staveren

Geboren 30-1-1957 te Rotterdam
Van 1968-1974 Gymnasium Hermann Wesselink te Amstelveen
Van 1974-1980 student Wiskunde, richting Informatica Vrije Universiteit Amsterdam
Van 1977-1980 studentassistent, werkend aan onderzoeksprojecten
Van 1980-1994 wetenschappelijk programmeur VU
Eerste project de Amsterdam Compiler Kit, waarvan ik de intermediate code interpretator, de peephole optimizer en de tabel gedreven code generator heb geschreven
Tweede project het gedistribueerde operating system Amoeba. Auteur verschillende device drivers, memory management code, port naar de SPARC chip, en optimalisatie van de RPC code resulterend in de (toen) snelste RPC ter wereld.
In de tussentijd ook werkzaam in systeembeheer, waarbij onder andere het campusnetwerk van de VU werd aangelegd, grotendeels door mij ontworpen en gestimuleerd. Ontwerp en beheer DNS en Email infrastructuur. Uitgebreide beheer-automatiserings projecten grotendeels als shell- en perl-scripts. Regelmatig actief met voordrachten voor de NLUUG en de Sun User Group.
Van 1995-1998 werkzaam bij Xirion, een consultancy en detacheringsbureau gespecialieerd in Unix en netwerken.
Mijn specialiteit daar was bottleneck analyse en performance optimalisatie. Opdrachten varieerden van enkele dagen tot ongeveer een half jaar(2 dagen per week). Snelste opdracht was bij Philips Semiconductors in Nijmegen, waar ik binnen een halve dag vond waarom de chipfabriek niet verder opschaalde dan 15%. Langst durend was bij een risk-management ontwikkel project bij ABN-AMRO. Andere projecten waren ondermeer een information flow ontwerp en beheer traject bij Anoz verzekeringen, en een Unix systeem test en selectie traject bij de Rabobank.
Van 1998-1999 werkzaam bij Delta Lloyd Bank als Hoofd IT Architecten(Hoofd van alle 1). Deze functie duurde slechts acht maanden toen bleek dat de bank en ik radicaal andere ideeŽn over de invulling van de functie hadden.
Van 1999 tot 2006 werkzaam bij Cisco Systems Nederland in een presales rol als Systems Engineer. De eerste drie jaar gespecialiseerd in security voor service providers, de laatste jaren als IP Telephony expert, inclusief alle bijbehorende applicaties. Uiteraard alle onderliggende netwerk lagen als bij Cisco horende standaard kennis.
Vanaf 1 augustus 2006 werkzaam als zelfstandig consultant., Sater IT Consultancy. Veel Cisco IP Telephony projecten, design, training, troubleshooting. Enkele performance onderzoeken.

Unix ervaring vanaf Unix versie 6. Versie 7, BSD 2.8, BSD 2.9, BSD 4.1, BSD 4.2, SunOS, Solaris, HP-UX, AIX, Minix, Linux, FreeBSD.
Enige database ervaring met Oracle, Sybase en DB2.
Programmeertalen: C(++), sh, perl, python, java
Standaard performance tools: vmstat, iostat, netstat, tcpdump, gprof, tcov
Speciale performance tools: Rational Rose(purify)
Netwerken: Cisco Certified Design Professional, INFOSEC Professional certificate, Multicast and Quality of Service, etc, etc. Tot in detail op de hoogte van alle relevante network lagen, inclusief bekabeling, connectoren, Ethernet(+ARP, DHCP, etc), TCP/IP(+DNS, TCP scaling, sliding window effecten en buffering, etc..).
IP telefonie: Cisco SCCP, SIP, H.323, VXML

Ik ben een zeer zelfstandig werkend persoon, die in staat en gewoon is projecten desnoods vanaf de grond af te bedenken, te plannen, te coderen en te implementeren. Performance projecten beginnen toch vaak als een soort detective-story, waarin intuitie, ervaring en kennis van het meten leidt tot het vinden van de boosdoener. Maar het meest effectief is het toch om vanaf het begin met applicatie ontwikkelaars te overleggen om te voorkomen dat dit soort detective werk nodig is.

Burgerlijke staat: samenwonend, twee tieners eindelijk het huis uit.
Belangrijkste hobby: bridge, zowel spelen(NL top 1000), arbitreren(NL top 5) en software ontwikkeling(oa schudprogramma gebruikt bij WK). Besteed momenteel ook tijd aan het halen van een vliegbrevet.